Gerzson Autókölcsönző Blog

✆ 06 20 367 3488
Title
Tartalomhoz ugrás

Mire figyeljünk utánfutó kölcsönzésnél?

Nagyméretű berendezések szállításánál felmerülhet a kérdés, hogy mivel szállítsuk el azokat a dolgainkat, amik nem férnek be a csomagtérbe. Mivel a felcsavarozott tetőcsomagtartó már kiment a divatból és nem feltétlenül szeretnénk sokszor igen költséges fuvarost vagy tehertaxit hívni sem, így marad egy költséghatékonyabb és egyszerűbb módszer; az utánfutó kölcsönzés.

 
Utánfutó kölcsönzés esetén azonban van néhány szabály, amikkel tisztában kell lennünk. Milyen gyorsan mehetünk az autópályán? Hogyan helyezzük el a rakományt az utánfutón, hogyan parkoljunk vele? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, ha valaki utánfutó bérlésre adná a fejét.
 
Jó hír, hogy elegendő B-s jogosítvánnyal rendelkezni, ha maximum 750 kilós össztömegű pótkocsit húznánk magunk mögött, azonban minimum 2 éves vezetői tapasztalattal kell rendelkeznie a sofőröknek.
 
Az utánfutó súlya nem haladhatja meg az autó súlyát – tudjuk, milyen az, amikor a farok csóválja a kutyát –, illetve ha a szerelvény súlya 3,5 tonnánál több, akkor már E kategóriás jogosítványra van szükség.

 
Az utánfutó stabilitását nem csak maga az autó, de a vonóhorog is nagyon befolyásolja, érdemes nem egy kispolszkival nekiállni a költöztetésnek…  850-900 kilós autóktól ajánlják az utánfutó használatát, amihez érdemes megfelelő figyelmet fordítanunk a vonóhorog kiválasztására is. Ez sok mindentől függhet, csakúgy mint a hegesztés módjától, a lökhárító kivágásától, a gyártmánytól, attól, hogy a horog eltakarja-e a hátsó rendszámot, stb. Ha használt autóra szeretnénk horgot felhelyezni, akkor külön le kell vizsgáztatnunk autónkat, így érdemes ezt a legközelebbi esedékes műszakira időzíteni.

 
Utánfutó kölcsönzés esetén a rakomány elhelyezésére kifejezetten ügyelnünk kell, aminek nem szabad a jármű stabilitását számottevően rontania. Az árut emiatt egyenletesen kell elhelyezzük az utánfutón, ügyelve, hogy a nagyobb súlyt inkább az utánfutó kereke fölé és ne a platóajtóhoz tegyük. A borulásra hajlamos tárgyakat a raktér sarkaiba állítsuk úgy, hogy a két oldal között egyenletes legyen a terhelés. A rögzítés mellett lefedni vagy letakarni is érdemes az árut, hogyha mégis leesne, akkor ne okozzon nagyobb szennyeződést vagy zajt.

 
Utánfutó kölcsönzés esetén fontos szempont a megengedett legnagyobb sebesség betartása utánfutóval, ami autópályán 80 km/h, országúton/autóúton 70 km/h, lakott területen kívül 70 km/h, lakott területen belül pedig 50 km/h.

 
A parkolás egy érdekes kérdés ebben az esetben. Az utánfutókra parkolásnál külön jegyet kell váltani, azonban ha le van akasztva a vonóhorogról, akkor ingyen álldogálhat.

 
Nem nagy ördöngösség utánfutóval vezetni, a tapasztalatlanabbak is hozzá tudnak szokni a kezeléséhez. Azon felül, hogy a kanyaroknál nagyobb íveket kell hagyni, a sávváltásoknál hosszabb helyekkel kell számolni és korábban kell fékezni, a tolatás okozhat esetleg csak bonyolultabb műveletet. Ezt érdemes lehet gyakorolnia a friss és tapasztaltabb vezetőknek is, de általánosságban elmondható, hogy fokozott odafigyelés mellett minden sofőr képes utánfutóval közlekedni.

 
Bármilyen további kérdése merülne fel utánfutó kölcsönzéssel kapcsolatban, kérdezze a Gerzson Autókölcsönzőt!
 További elérhetőségeink:
gerzsonauto@gmail.com
Viber/Whatsapp 06 20 367 3488
Nyitvatartás:
Telephelyünkön rugalmasan, nyitvatartás nélkül dolgozunk!
Az autók felvétele és visszaadása az előzetesen egyeztetett időpontban történik!
Címünk:
Csak előzetes egyeztetés után tudjuk fogadni!
2145 Kerepes, Dessewffy utca 38.
✆ 06 20 367 3488
Hívásokat minden nap 8-20 óra között tudunk fogadni,
sürgős esetben ezen kívül is!
A honlapon feltüntetett minden információ tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek és az esetleges hibásan feltüntetett adatokért nem vállalunk felelősséget! A weboldal cookie-kat használ.
✆ 06 20 367 3488
Hívásokat minden nap 8-20 óra között tudunk fogadni,
sürgős esetben ezen kívül is!
További elérhetőségeink:
gerzsonauto@gmail.com
Viber/Whatsapp 06 20 367 3488
Vissza a tartalomhoz