Gerzson Autókölcsönző Blog - Gerzson Kölcsönző, Kerepes

✆ 06 20 367 3488
Title
Tartalomhoz ugrás

Gyorshajtás bérelt autóval

Gerzson Kölcsönző, Kerepes
Közzététel szerző: Tipary Gergely itt autókölcsönzés · 2 Április 2022
Tags: Autókölcsönzés
Mi történik, ha a bérlő gyorshajtásért bírságot kap az autókölcsönzés időszaka alatt?

Ezt a témát próbáltuk körbejárni a Gerzson Autókölcsönzőnél, és a napokban egy eset gyarapította a tapasztalatunkat.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az autóval szerzett közigazgatási bírságokért az üzembentartó felelős, pedig ez nem feltétlenül igaz! Amennyiben a bérbeadó/kölcsönadó bizonyítani tudja, hogy a közlekedési kihágás megtörténte idején nem ő, hanem egy másik személy vezette az autót, akkor ő mentesül a bírság megfizetése alól és a bérlő/kölcsönző köteles megfizetni a díjat.

Vajon nehéz bizonyítani, hogy ki vezette az autót?

Ha a bérletről nincsen írásos szerződés, akkor nagyon. Azonban ha van egy jól megírt bérleti szerződés, mely magánokiratnak minősül, akkor mindösszesen annyi dolgunk van, hogy a csekket kiállító közigazgatási hatóságnak ezt elküldjük, illetve egy nyilatkozatot hozzá, hogy mi is történt az autóval a bérleti időszak alatt.

Pontosan ez történt nálunk is. Egy ügyfelünk - nevezzük Zsoltnak - kisteherautót bérelt tőlünk, kicsit elbambult délután, és a telephely felé egy 50-es táblánál 72 km/órával hajtott. Villant is a vaku, a 30.000 foritnos csekk pedig megérkezett hozzánk - mint üzembentartóhoz - néhány napon belül. Felhívtuk Zsoltot, hogy megbeszéljük vele a dolgot, és Zsolt úgy döntött, hogy ő nem fizeti ki nekünk a bírság összegét, ezért más megoldásra volt szükség.

Másnap elküldtünk egy nyilatkozatot és a szerződést a kisteherautó-bérlésről a csekket kiállító közigazgatási hatóságnak. A szerződésen a bérbeadó és bérlő minden adata, a gépjármű rendszáma és az autó átvételének és visszaadásának pontos időpontja is szerepelt. Legnagyobb meglepetésünkre néhány nap múlva már érkezett is a határozat, hogy mentesültünk a gyorshajtás megfizetése alól. Zsolt pedig megkapta a csekket helyettünk.

Ez igaz lett volna piros lámpán való áthajtáskor, záróvonalon előzéskor, vagy bármi más közúti kihágás esetében.

A tanulság a történetből, hogy akár bérleti díj fejében adsz bérbe, akár díjmentesen adsz kölcsön autót, mindig írj róla szerződést.
Ez védi a bérbeadót és a bérlőt is egyaránt!

Amennyiben kisteherautóra, személyautóra, kisbuszra, utánfutóra vagy kerti-, barkács- vagy takarító gépek bérlésére van szükséged, válaszd a Gerzson Autókölcsönzőt!További elérhetőségeink:
gerzsonauto@gmail.com
Viber/Whatsapp 06 20 367 3488
Nyitvatartás:
Telephelyünkön hétfőtől szombatig rugalmasan, nyitvatartás nélkül dolgozunk! Csak előzetes egyeztetés után tudjuk fogadni! Telefonszolgálat: 7:00 - 18:00

Címünk:
Csak előzetes egyeztetés után tudjuk fogadni!
2145 Kerepes, Dessewffy utca 38.
06 20 367 3488
Hívásokat minden nap 8-20 óra között tudunk fogadni, sürgős esetben ezen kívül is!
A honlapon feltüntetett minden információ tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek és az esetleges hibásan feltüntetett adatokért nem vállalunk felelősséget! A weboldal cookie-kat használ.
✆ 06 20 367 3488
Hívásokat minden nap 7:00-18:00 között tudunk fogadni!
További elérhetőségeink:
gerzsonauto@gmail.com
Viber/Whatsapp 06 20 367 3488
Vissza a tartalomhoz